dissabte, 23 de novembre del 2013

DECÀLEG DE COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

DECÀLEG DE COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

Avui a la classe de COED  hem posat en comú el llibre de Com parlar bé en públic.  Un cop realitzat aquest primer pas hem fet grups de 5 – 6 persones i hem comentat conjuntament les parts més importants que creiem que també s’han de tenir en compta. Quan ja ho hem enllestit ho hem tornat a valorar entre tots i aleshores hem realitzat un Decàleg,  que són les 10 regles o percepcions que considerem bàsiques. Aquestes les hem extret del llibre.

Aquest és el Decàleg final que hem extret entre tots:

1.- Control de nervis: s’aconsegueix amb una respiració profunda i calmada. Evitant els tics nerviosos. Acceptar que estàs nerviós. Concentrar-se amb el que estàs dient i no estaràs tant nerviós si t’ho prepares bé.

2.- Preparar-se fent un guió: El guió és la carcassa del nostre discurs i per tenir un guió correcte la seva estructura ha de contenir les idees principals i secundàries. També seria apropiat aprendre’ns-ho de memòria. Un guió és personal i cadascú s’ha de crear el seu. Alhora de fer-ho has de tenir clar al públic al qual et dirigeixes.

El guió consta de 3 parts molt importants:
·         Inici: de què parlaràs.
·         Desenvolupament: desenvoluparàs el concepte.
·         Final: diràs de què has parlat i una reflexió.

3.- Domini de la llengua (correcció lingüística): ens referim a la riquesa lèxica.

4.- Un discurs clar, concís i breu: hem de fer frases actives i evitar les passives. Les frases han de ser curtes seguint un ordre lògic:  actor - acció  o subjecte – verb. Hem de dir les idees clares i un missatge sempre és millor que el diguem en positiu.

5.- Tenir clar l’objectiu del discurs: Abans de tot hem de tenir clar que volem aconseguir amb aquest discurs. Saber si volem convèncer o persuadir. 

6.- El feedback de la mirada: la mirada és un factor important quan estem davant del públic, ja que, amb ella es crea una retroalimentació. Hem de mirar al públic, aturar-nos i recollir la seva mirada. Els exemples també són molt importants i sempre va bé portar exemples per explicar i tenir-ne  diversos per poder disposar d’alternatives per si el públic no respongués.

7.- Posició del cos: hem de mostrar el cos sencer. Intentar ocupar tot l’espai, no quedar-nos en un racó. No creuar ni braços ni cames i la cara l’hem de portar destapada. Si sabem que suem hem de procurar no portar roba que abrigui sinó anar més destapades. 

8.- La veu: tenir consciència de la veu.
·   Què és la veu per nosaltres? Un instrument que ens permet comunicar-nos. És un tret d’identitat ja que podem identificar la gent només per la veu. També és un suport de la comunicació, una eina de treball i la veu és un referent pels nens.

És important quina posició adoptem alhora de parlar, ja que la zona cervical està molt connectada amb la laringe i per això afecta a la veu. Hem de tenir en compte volum/intensitat que s’ha d’anar variant i no caure mai en el volum fluix. Velocitat, ni molt lent ni molt ràpid, sinó que hem de tendir a parlar fluït perquè el públic interioritzi el que estem dient. Tenir en compte la vocalització / articulació. I per últim tenir una bona actitud ja que la veu denota l’estat ànim (trist, alegre, amable, agressiu...)

9.- L’estructura: tot escrit ha de tenir una estructura “digues de què parlaràs, parla’n i digues de què has parlat” . Les idees principals que vols transmetre les has d’anar repetint, així doncs les mateixes idees o nocions seran expressades constantment però dites de diferents maneres.   

10.-  Mitjans audiovisuals: fer-ne ús d’aquests però sense abusar-ne, és a dir, com elements de suport al discurs.

Penso que ha estat una activitat interessant ja que així amb 10 punts hem pogut extreure les parts més importants i que s’han de tenir en compte alhora de parlar en públic. També crec que totes són molt importants i un decàleg és interessant ja que així amb un cop d’ull pots veure en què estàs fallant. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada