dissabte, 23 de novembre del 2013

Conferència " Quatre reptes a l'escola d'avui" a càrrec de Juame Cela

Xerrada de Jaume Cela

El passat dia 11/11/2013 Jaume Cela va assistir a Blanquerna per fer-nos una conferència dels “Quatre reptes a l’Escola d’avui”.

Jaume Cela és mestre de l’Associació de Rosa Sensat. Aquesta, és una associació catalana de mestres i educadors que cerquen la qualitat de l’ensenyament i de l’educació en general. És una associació de base, no lucrativa i no governamental. Jaume Cela ha dedicat més de 45 anys al món de l’educació sent professor de diferents escoles.

Els educadors hem de saber que estem educant a uns infants que viuran molts anys i ens hem d’assegurar que el què ensenyem és tan important pel present com pel futur que els hi vindrà. Com educadors ens devem als infants que tenim a les nostres aules i per aquesta raó educar no vol dir que els hem d’ensenyar a com s’ha de viure sinó que els hem d’orientar.

A la pregunta Què és l’escola?, Jaume Cela respon dient que és una institució que acullen als nens i ajuden a instal·lar-los. A l’escola hi van a aprendre coses que creiem que són importants i estan dins d’un currículum però mai s’ha arribat a un consens curricular, ja que sempre es pregunta els especialistes i no a la societat sobre el que hauríem d’ensenyar. El currículum hauria de constar de 4 punts:

  1.  Plurilingüístic i cultural.
  2.  Donar més importància a l’educació física o psicomotricitat, ja que els nostres alumnes viuran molts anys.
  3.  Realitzar un consum amb criteri i preservar el medi.
  4.  Ús de les noves tecnologies.
Com a educadors tenim unes feines molt clares que són: acollir als infants, mostrar-lis tot el que els envolta i acompanyar als alumnes a la descoberta del món.

Com el nom de la conferència indica, no podia acabar sense nomenar els quatre reptes de l’Escola d’avui:

1)      Els infants han de ser infants. Per aquesta raó és molt important que en edats primerenques juguin molt.
2)      Currículum: s’encarrega de posar en contacte el que volem ensenyar i el que necessiten saber per viure en la societat.
3)      Centres inclusius. Tots els nens són diferents i els hem de tenir en compte.
4)      Donar sentit a allò que fem, donar rellevància a allò que volem que aprenguin mitjançant la motivació. 


Per últim, Jaume Cela va fer un petit comentari referent a la Llei Wert dient-ne que és el pas més endarrere que hem fet mai. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada