dimarts, 15 d’octubre del 2013

Creative Commons

En aquesta entrada us parlaré de què és el creative Commons una paraula que fins fa pocs dies no sabia que volia dir.

A continuació us deixo la definició


Creative Commons (CC): és una organització sense ànim de lucre, dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. 

Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d’autor fins al domini públic. http://es.wikipedia.org/wiki/Creative_commons


A continuació us deixo les diferents llicències que trobareu:

 Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l’obra autoritzada per la llicència farà falta reconèixer l’autoria.

No comercial (Non commercial): L’explotació de l’obra queda limitada a usos no comercials.

Sense obres derivades ( No Derivate Works): L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació per crear obres derivades.

 Compartir Igual (Share alike): L’explotació autoritzada inclou la creació de obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència al ser divulgades


Amb aquestes condicions és generen 6 combinacions que produeixen les llicències Creative Commons:

 Reconeixement (by): es permet qualsevol explotació de l’obra, incluent una finalitat comercial així com la creació de obres derivades, la distribució de les quals també esta permès sense cap restricció

 Reconeixement – No comercial (by-nc): és permet la generació de obres derivades sempre que no hi hagi un us comercial. Tampoces pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials

 Reconeixement –NoComercial- CompartirIgual (by-nc-sa): no es per l’us comercial de l’obra original no de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

 Reconeixement- Nocomercial- sinObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un us comercial de l’obra original ni la creació d’obres derivades.

 Reconeixement –CompartirIgual (by-sa): Es permet l’us comercial de l’obra i la possible obra derivada, la distribució de la qual s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula la seva obra original.

 Reconeixement –SinObraDerivada ( by-nd): Es eprmet l’us comercial de l’obra per no la generació d’obres derivades.

http://es.creativecommons.org/blog/licencias/

L'objectiu de Creative Commons, és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades.

Proporciona llicències als creadors /autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el  Copyleft.A questes condicions les escull el propi autor, de fet, una llicència CC no invalida el copyriht d'una obra sinó que invalida alguns drets a terceres persones amb les llicències que he nombrat anteriorment. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada