divendres, 25 d’octubre del 2013

Llenguatge oral formal

Trets característics de la llengua oral formal

·         Trets contextuals

- Caràcter no universal i aprenentatge escolar (s’ha d’aprendre).
- Acústica, efímera i produïda en temps real (a través del conducte de la veu).
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional (interacció).

·         Trets textuals: text/ discurs

- Formal i generalment monologada (s’allunya del col·loquial, expliquen i exposen, no dialoga)
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat( està planificada però pot haver-hi un grau d’espontaneïtat).

- Repetitiva i amb una intervenció fonamental del llenguatge no verbal (pot ser més repetitiva que una conversa normal i intervé el llenguatge no verbal com la mirada, moviments corporals...).

Trets lingüístics
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals
(té relació amb la veu, sabent-los usar t’assegures l’èxit i l’atenció del públic).
-Ocurrència d’elements díctics, interrogació, exclamació i interjeccions (són elements que per ells mateixos no tenen significat sinó que depenen del complement del text).
-conrreció normativa i ús de la varietat estàndard (es refereix als 5 nivells: fonètic, sintàctica, morfològica, semàntica i pragmàtica) 

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Posada en Comú Documentar una mirada nova

Avui hem posat en comú el llibre Documentar una mirada nova, hem fet grups i cada grup tenia una tasca. El meu grup ens ha tocat que entre nosaltres destaquéssim les històries que han coincidit entre les 3 que formàvem el grup. Les històries que hem triat són:

  • ·         La família,  perquè pensem que és molt important i pensem que escola i família sempre han d’estar comunicats
  • ·          Qui descobreix a qui? Ja que opinem que és molt important que dins d’una aula hi hagi miralls.
  • ·         Dins i fora, un tot degut a què considerem que els nens han d’aprendre dins i fora de l’escola, ja que dins aprenen unes coses i fora en poden aprendre d’altres.
  • ·         Compartir una descoberta ja que descobrir és molt important pels nens.
  • ·         Imitació, representació o comprensió els nens imiten les accions que veuen dels grans.

Després que cada grup exposés la seva part vàrem anar parlant i vàrem treure reflexions de com pensem que és l’escola de la qual ens parla aquest llibre:

L’escola i el mestre han de tenir el mateix ideari o projecte a seguir pels nens.

Escola nova: una escola lliure, d’aprenentatge significatiu, de descoberta, de joc independent i grupal i molt important la relació entre família i escola.

Aula: pensem que l’aula és gran, amb molt d’espai, tots els sectors diferenciats, molts vidres perquè entri la llum de fora...

La mestra: atenta, pacient, observadora, ment oberta (aconsegueix fer fora els prejudicis, oberta a tots els tipus de nens i famílies, en resum oberta als canvis), creativa, reforçament en positiu, una concepció d’educar diferent del sistema tradicional.

Amb tot això tindrem un infant: autònom, amb contacte amb la natura, sociable, solidari...


La paraula clau és DOCUMENTAR. Aquest és el procés de recerca permanent, és una pràctica essencial per a la pedagogia (ciència relacionada amb ensenyar i aprendre). Cal observar, conèixer i interpretar.


dilluns, 21 d’octubre del 2013

Prezi

Avui a la classe de GTIC, hem utilitzat un nou mètode que és el Prezi. 
El Prezi és un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol. És una aplicació multimèdia per creacions de presentacions similars a Microsoft Office PowerPoint però de manera dinàmica i original.  Prezi es distingeix per la seva interfície d’usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d’una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació. La versió és gratuïta i només des d’Internet.
La principal característica és la possibilitat d’organitzar la informació en forma d’esquemes i exposar-les sense una seqüència  de diapositives.  (http://es.wikipedia.org/wiki/Prezi)
Aquí us deixo un tutorial de Prezi, per aprendre a utilitzar-lo en 15 minuts:


Seguidament, ens van proposar l’activitat de crear un Prezi sobre la nostra família, ens el podíem inventar o crear-lo de la família de veritat. En el meu cas, vaig  crear un Prezi amb les meves amigues aquí us el deixo. Espero que us agradi.

divendres, 18 d’octubre del 2013

SIR KEN ROBINSON

Conferència de SIR KEN ROBINSON

Avui a COED he vist una conferència de Sir Ken Robinson a partir d’aquesta conferència hem parlat de què és una conferència i què demanar a l’espectador.








Podríem definir la conferència com un tipus d’exposició oral, impartida per especialistes, centrada en un tema específic i d’interès pel públic al qual està destinat.  Una conferència demana de l’orador una preparació prèvia però hi ha diferències entre el text escrit i l’oral.

Un cop finalitzada aquesta conferència i haver parlat de la conferència, la Rosa ens proposa una activitat que és la següent:

Què tenen en comú?

a)      Explicació de les notícies del telediari.
b)     Conversa entre 2 nens al pati.
c)      L’explicació d’un conte sense llibre. 

Podem dir que des del punt de vista de la planificació (programació) el A i el C són semblants ja que els dos estan prèviament escrits, en canvi el B és totalment espontani.

Des del punt de vista del context (situació) el que tots tenen en comú és el canal de la veu. Però és necessari un suport visual en el B depenent del context i el C és independent del context.

Llenguatge oral formal: té característiques de l’oral i l’escrit


El llenguatge oralà no està contraposat a l’escrit, sinó que l’oral és un continu que a vegades té característiques de l’oral o de l’escrit i això depèn del context. 

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Anàlisi d'un blog educatiu



Avui a classe de GTIC ens han proposat una activitat que es analitzar blogs educatius. En el seu blog hem pogut trobar diferents blogs educatius de diverses persones i la nostra activitat era que havíem de analitzar-ne i responent a les preguntes següents. A continuació, analitzaré un bloc educatiu que s'anomena: El bloc dels nens i nenes de la cucafera, ja que en un treball de seminari varem tenir que analitzar revistes i vaig tenir l’oportunitat de analitzar la Cucafera, per aixó em va cridar l'atenció aquet blog. infantslacucafera

1.            Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format.Podem trobar vídeos, imatges, fotogràfies, activitats de classe per tal que els pares puguin veure el que els seus fills realitzin. 

2.            Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre.
És un blog de centre on expliquen activitats que els nens dues a terme i es divideix segons la classe que son. Aquest blog serveix per mantenir una relació directa amb els pares i que ells des de casa puguin veure les diferents activitats que es realitzen. 

3.            Qui els publica?
Les públicacions són realitzades per el professorat del centre. 

4.            Hi ha alguna estructura en el bloc?
En el blog trobem una lista de les diferents classes que formen l'escola, a la dreta el rellotge, calendari, arxius d'entrades i els comentaris recents 

5.            Quina plataforma utilitzen?
Utilitzen la plataforma XTEC

6.            Com són les entrades?
Les diferents entrades tenen un redactat explican l'activitat i seguidmanet una imatge o vídeo. 

7.            Quines competències s’hi treballa?
competencies educatives

8.            Hi ha comentaris?
Si, comentaris dels pares i les mares dels infants 

9.            A qui va dirigit?
Principalment als pares dels infants pero tambe a tthom que estigui interessant a coneixer que es realitza a aquesta escola. 


10.         Hi ha blocroll?
si, hi ha un apartat on es mostren els enllaços segons les classes. 

Crec que els blogs educatius son mol interessants, no nomès per donar-se a coneixer sinó també per el fet que els pares tinguin mes contacte amb l'escola i amb les activitats que els seus fills realitzan. 


Joan Ferrés "Vídeo y educación"


Avui a GTIC, per treballar el què és el llenguatge audiovisual, hem llegit el primer capítol del llibre: Vídeo y educación de Joan Ferrés.




En aquet llibre, podem veure que el cervell té dos hemisferis, un s’encarrega de l’elaboració del pensament humà i l’altre de la configuració del comportament.

L’hemisferi esquerra: d’aquest podem dir que controla el costat dret del cos, fa les funcions lligades al llenguatge com ara la lectura, l’escriptura, càlcul. Podem dir que l’escola funciona amb aquest hemisferi.

L’hemisferi dret: Aquest controla la part esquerra del cos, va lligat a les funcions espacials no verbals, treballa les àrees del coneixement del rostre, les emocions, la creativitat i la intuïció. Podem dir que els anuncis funcionen amb aquest hemisferi.

Llenguatge audiovisual: és aquell que comunica les idees a través de les emocions

Mirar una imatge/ veure un vídeo = imatge- emoció- idees: És quan, encara que no entenguis la pel·lícula et pots emocionar i no saber el contingut de la pel·lícula.

Llegit text= imatge- idees- emoció: És quan llegeixes un text, que primer has de entendre el que estàs llegint i desprès et pots emocionar, però sinó entens el contingut no et pot produir emocions.


dimarts, 15 d’octubre del 2013

Creative Commons

En aquesta entrada us parlaré de què és el creative Commons una paraula que fins fa pocs dies no sabia que volia dir.

A continuació us deixo la definició


Creative Commons (CC): és una organització sense ànim de lucre, dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. 

Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d’autor fins al domini públic. http://es.wikipedia.org/wiki/Creative_commons


A continuació us deixo les diferents llicències que trobareu:

 Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l’obra autoritzada per la llicència farà falta reconèixer l’autoria.

No comercial (Non commercial): L’explotació de l’obra queda limitada a usos no comercials.

Sense obres derivades ( No Derivate Works): L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació per crear obres derivades.

 Compartir Igual (Share alike): L’explotació autoritzada inclou la creació de obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència al ser divulgades


Amb aquestes condicions és generen 6 combinacions que produeixen les llicències Creative Commons:

 Reconeixement (by): es permet qualsevol explotació de l’obra, incluent una finalitat comercial així com la creació de obres derivades, la distribució de les quals també esta permès sense cap restricció

 Reconeixement – No comercial (by-nc): és permet la generació de obres derivades sempre que no hi hagi un us comercial. Tampoces pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials

 Reconeixement –NoComercial- CompartirIgual (by-nc-sa): no es per l’us comercial de l’obra original no de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

 Reconeixement- Nocomercial- sinObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un us comercial de l’obra original ni la creació d’obres derivades.

 Reconeixement –CompartirIgual (by-sa): Es permet l’us comercial de l’obra i la possible obra derivada, la distribució de la qual s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula la seva obra original.

 Reconeixement –SinObraDerivada ( by-nd): Es eprmet l’us comercial de l’obra per no la generació d’obres derivades.

http://es.creativecommons.org/blog/licencias/

L'objectiu de Creative Commons, és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades.

Proporciona llicències als creadors /autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el  Copyleft.A questes condicions les escull el propi autor, de fet, una llicència CC no invalida el copyriht d'una obra sinó que invalida alguns drets a terceres persones amb les llicències que he nombrat anteriorment. 


Fer Silenci

En Comunicació oral, escrita i digital hem llegit un article de Torralba,F. (2006) L’art de saber escoltar, Fer silenci. Penso que es un article molt interessant i que tothom hauria de llegir, la síntesi que hem fet es la següent: 

Podríem dir que el silenci el podem diferenciar amb silenci físic i silenci interior. El fet de fer silenci sense paraules l’atribuïm al silenci físic. Per l’altra banda el silenci interior és el més complicat ja que pot col•lapsar la interioritat. Per exemple una persona t’explica els seus problemes perquè l’escoltis, però mentre aquesta persona es pensa que l’estàs escoltant, tu estàs pensant en les teves coses i no pares atenció a lo que t’està explicant i en el moment menys pensat, tornes a escoltar el qui ens parla, però ja no sabem de què parla, es a dir, hem perdut el fil. Amb això podem dir que silenci es el fet de deixar la ment en blanc adquirint el que l’altra persona t’està explicant. Aquesta tasca es molt complicada ja que podem caure en la dispersió.

Diari Seminari


Avui la Núria ha llegit el seu fragment en veu alta i hem après les 3 coses que hem de tenir en compte alhora de llegir un text per ser escoltat en veu alta. Aquestes 3 coses són: velocitat, articulació / vocalització i volum.

Avui la Noelia, l’Ainoa i la Meritxell han exposat el seu treball del seguiment i anàlisis de l’actualitat educativa del 1-15 d’octubre. Les  notícies que han exposat són les següents:
-          - Els espanyols són els qui valorem més els professors i menys el sistema educatiu
-          - Els rectors de Madrid recorren la pujada de les taxes universitàries
-          - Garantides totes les beques de menjador per al curs 2013-2014
-          - El PP aprova la “llei Wert” sense recolzament (7a llei d’educació des de la democràcia)
-          - Revolució educativa a les illes Balears  


divendres, 11 d’octubre del 2013

Procés de composició escrita


Procés de composició escrita (model teòric de Linda Flower i John R.Hayes (1981)


La composició del text:

1.      Planificació: és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

 Anàlisi de la situació comunicativa:
-A qui vull escriure? (tipus de destinataris)
-Sobre que vull escriure? (tema)
-Per què vull escriure? (objectius)
-Com ho vull escriure? ( extensió, estructura...)

Recollida d’informació
-Pluja d’idees
-Documentació

Selecció i ordenació de la informació
-Selecció de les idees
-Ordenació de les idees
-Tècniques d’agrupació
-Tècniques d’ordenació

2.      La redacció: és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d’una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte, dons, les característiques de la coherència, la cohesió, l’adequació, la correcció i la variació.

Estructura del text
- El paràgraf
-Els connectors
-Puntuació

L’estil
-Adequació
-Claredat
-Precisió
-Concisió
-Variació

3.      Revisió: és avaluar el que hem escrit, decidir si s’adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

Revisió de continguts
-Coherència
-Cohesió
-Adequació

Revisió gramàtica i de convencions
-Correcció
-Variació

Un cop haver llegir i vist aqueta composició del text, ens varen demanar que féssim un mapa conceptual de com nosaltres podríem ordenar tota aquesta informació. Aquí us deixo el meu mapa conceptual. 



La Competència Comunicativa

Competència comunicativa, aprendre a parlar és una experiència social.

La competència comunicativa segons Gumperz i Hymes (1972) és defineix com “allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants”

Eficaçà Vol dir que s’assoleix sense problemes, o bé que s’aconsegueixen els objectius o les finalitats.

Contextos culturals à Culturalment pot tenir diferents significats, depèn del context cultural.

Hi ha 4 tipus de competència comunicativa:

  • ·         Competència lingüística

             - Fa referència al domini del codi lingüístic.
             - S’ocupa dels nivells: fonològic, morfològic, sintàctic i lèxic, semàntic.

  • ·         Competència sociolingüística

             - Fa referència a les regles socioculturals d’ús.
             - S’ocupa de: situacions dels participants, propòsit de la interacció, normés i convencions de la interacció

  • ·         Competència discursiva

           - Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significants per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
           - S’ocupa de: la cohesió de la forma i la coherència en el significat.


  • Competència estratègica (aquesta és la que més s’ha de potenciar)
          - Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per:

1. Compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències.
2. Afavorir l’efectivitat de la comunicació.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Creació d'un vídeo

Fa uns dies el professor de GTIC ens va dir que creéssim un  vídeo per penjar-lo en el Youtube, saber editar un vídeo és una habilitat important per als mestres. Aquest vídeo el podíem gravar tant amb el mòbil com amb una càmera.  En el meu cas vaig realitzar aquesta activitat amb parella, la meva parella era la Cristina Taberner. Nosaltres varem pensar que podíem fer un vídeo sobre el reciclatge,per conscienciar que s’ha de reciclar, així que varem sortir fora i amb mòbil varem grabar-nos.


Penso que és una activitat interessant i m’ha agradat molt ja que mai havia penjat un vídeo al Youtube, també crec que he aprés ja que en cas que tingues que penjar-ne no sabria com fer-ho, gràcies aquesta activitat ja ho se fer. 

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Canals RSS


Què són els RSS?

RSS= Really simple syndications

Els RSS és una família de formats de canals webXML utilitzat per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcats, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes.És en essència una sindicació de continguts.  
El principal avantatge del sistema és l’agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder adjuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai. Com a resum podem dir que el RSS és una forma molt senzilla per què puguis reble, directament al teu ordinador o en una pàgina web en línia ( a través d’un lector, RSS) informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides, sense necessitat que hagis de visitar una per una. La sindicació de continguts és un dels molts recursos que ens ofereix la xarxa per a poder accedir a grans volums d’informació d’una manera senzilla i pràctica al ser un eix d’ús generalitzada, hi ha multitud d’espais on ens expliquen què és. Una bona manera de fer-nos una primera idea es a través d’aquet vídeo:



Com es fa des de Blogger, rebre els feeds de les nostres pàgines web preferides? 
Per poder rebre els feeds de les pàgines web al nostre Blog, haurem d’entrar a l’partat de format i afegir un gadget, per fer que ens arribins les actualitzacions, haurem d’escollir el gadget de “flux d’actualització”


Perquè la resta de gent, ens pugui seguir, haurem d’escollir el gadget “enllaços de subscripció.

divendres, 4 d’octubre del 2013

Les llengües


Les llengües, un autèntic monument de la naturalesa




                                              http://www10.gencat.cat/casa_llengues/AppJava/ca/multilinguisme/llenguaiempresa/llenguesdelsclients.jsp


Avui hem parlat de la llengua la qual podem definir com un sistema de signes orals (reflectits sovint en un codi escrit) propi d’una comunitat. S’estableixen relacions entre les llengües de signes orals (les paraules).
Aquest sistema s’organitza en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents. Aquests són:


Nivells
Unitats
Pragmàtica (ús que en fem, entonació...)
Discurs o text
Semàntica (les paraules o frases han de tenir significat)
Oracions o paraules
Sintàctica (subjecte+ verb)
Sintagma
Morfològic (conjugacions verbals)
Morfema
Fonètic (el llenguatge ha de tenir sons propis)
Fonema o so


En el món hi han moltes llengües, cada país pot tenir una o més d'una llengua. Però perquè tothom ens puguem entendré en la mateixa llengua, han triat l'angles com a llengua universal que tothom hauria de saber i dominar tan oral com escrit.  

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Google Drive


Avui hem pogut veure què és el Google Drive quins avantatges té.

Google Drive és una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar compartir i publicar documents on-line de manera privada o grup.
amb Google Drive podem crear documents de text, presentacions,formularis, fulls de càlcul entre d’altres tipus de documents i etiquetar-los de manera que puguem localitzar-los amb facilitat dins l’espai anomenat My Drive, que el diferenciem de l’espai Shared with me que és onn aniran a parar els documents que els demés comparteixen amb mi.
Cal dir que Drive també aporta funcionalitats similars a Dropbox i permet guardar tot tipus de documents.  

Ús deixo aquest vídeo per introduir-nos als documents google. 



 Avantatges
Els treballs en grup s’organitzaven partint el treball en diverses parts i es repartien entre els els membres del grup, el resultat final és, un sumatori de les diverses aportacions fetes pels components del grup. En canvi realitzant un treball amb grup amb el Google Drive, es un treball mes col•laboratiu, amb constants interaccions entre els components del grup: es valoren els possibles enfocaments, s’aporten dades, idees, reflexions i experiències, es prenen decisions, s’elaboren i revisen documents de forma conjunta hi ha una exigència mútua entre els components del grup. La sensació que queda és d’enriquiment personal, d’aprenentatge compartit.

El llenguatge

El llenguatge, més que un mitjà de comunicació 

Avui a classe de COED hem parlat del llenguatge, penso que el llenguatge es necessari per a la nostra vida diària ja que sense ell no ens podríem comunicar. També crec que no es dona l'importància que realment té ja que tothom el te interioritzat.

Els elements per a una definició del llenguatge:

  • El llenguatge i l'organització de l'entorn: Ens referim a fer categories i agrupar elements. 
  • El llenguatge i el pensament: Segons Vigotsky podem dir que sense llenguatge no hi ha pensament. El llenguatge va lligat a la intel·ligència PENSEM AMB PARAULES
  • El llenguatge i la memòria: Es podia dir que el llenguatge és el suport de la memòria. Gràcies al llenguatge podem narrar la nostra biografia
  • El llenguatge i l'autoexpressió: Parlem amb grups i seqüències de paraules. Tots tenim un diàleg amb nosaltres mateixos.
El llenguatge com a facultat humana:
  • Do universal dels humans: Un humà nascut a qualsevol lloc posseeix aquesta capacitat i per això en diem universal 
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic: Per a poder crear frases utilitzem el nostre desenvolupament lingüístic.
  • Marca els límits dels tipus de llengúes que es poden adquirir: Marcar els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir.
  • Es concreta en una " llengua"
Aquí us deixo una adreça on podeu trobar més informació del Llenguatge