dilluns, 9 de desembre del 2013

Va de Mestres



Al seminari ens hem llegit el llibre titulat Va de mestres i hem realitzat un treball. Aquest treball consisteix en informar-nos una mica de cada autor, que en total en són dos: Jaume Cela Ollé i Juli Palou Sangrà.


  • Jaume Cela: Va néixer a Barcelona l’any 1949. D’adolescent va treballar en una oficina d’assegurances fins que va decidir començar a estudiar per poder treballar de mestre. Va iniciar els seus estudis a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les escoles on ha treballat són: la Mina on s’hi va estar 4 anys i l’escola Torrent d’en Melis del barri del Guinardó de Barcelona. Un cop va passar per aquestes escoles va deixar d’exercir directament com a mestre i va passar a formar part de l’equip de Rosa Sensat. També ha publicat diverses novel·les. Actualment segueix sent mestre de l’Associació Rosa Sensat i també és membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Actualment, també treballa al CEIP Escola Bellaterra on compagina, des del setembre de 1991, la tasca de director de centre amb les classes. L’any 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi.



  • Juli Palou: Juli Palou Sangrà és llicenciat en Filosofia i Filologia Catalana, i doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Va rebre el premi de pedagogia Rosa Sensat l’any 1992 i el premi Alexandre Galí  de pedagogia al 2004. Té una gran experiència com a mestre i com a formador d’educadors. En l’actualitat és professor titular del departament de didàctica de la llengua i la literatura de la Universitat de Barcelona. És professor de màster i director de tesis doctorals que es centren en l’aprenentatge de llengües.


Seguidament vàrem haver de dir les intencionalitats dels autors i destinataris. La intenció dels autors és guiar-te i ensenyar-te quines qualitats ha de tenir una persona per ser educadora d’uns infants que arriben al món i han de ser guiats i ajudats. Cal dir que aquests dos autors no són qualsevol persona, sinó que són dues persones que han fet molt per l’educació i han vist moltes maneres d’educar.

Les cites que jo he triat per mostrar que els autors es dirigeixen als destinataris com si ja fossin educador com ells són:

-          - El que pretenem és acompanyar-te, ser al teu costat ara que com a mestre et començaràs a contaminar de la vida de l’aula.

-          - A nosaltres ens toca ensenyar-li de quina  manera ens hem instal·lat al món.

-          - Som mestres, això vol dir, que ens interessa cada criatura de manera global, sense divisions de cap mena.


Podem dir que en aquest llibre hi apareixen consells, cita d’altres autors, advertiments i també conclusions.

També he posat algun fragment que m’ha interpel·lat com és el següent:

“Quan un mestre deixa per impossible un alumne, el que es degrada no és l’alumne, sinó la capacitat professional del mestre”.

Aquí deixo la valoració que jo he fet respecte al llibre. Aquest llibre ha estat molt interessant ja que a mesura que l’anava llegint podia reflexionar en les diferents situacions i vivències que es narren. Penso que és clau les diferents cites que hi ha al llibre ja que totes són molt encertades i et fan pensar. El fet que els autors del llibre siguin dues persones amb una trajectòria educativa fascinant crec que encara fa més interessants els diferents capítols dels quals està format el llibre.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada