diumenge, 29 de desembre del 2013

POEMA

Avui a COED ha estat un dia en el qual he estat molt inquieta, ja que em tocava la recitació d’un poema. Aquest poema el podíem fer per parelles i en el meu cas la meva parella era l’Aina. Nosaltres de seguida ens vàrem posar d’acord en fer-ho juntes i en una estoneta de buscar poemes, de seguida vàrem quedar convençudes del poema que hem seleccionat de Miquel Martí i Pol  que s’anomena “ L’amor jugava a perdre’s”


L’amor jugava a perdre’s 
als teus ulls clars. 
 Em deia l’enyorança: 
No el trobaràs. 

La tarda s’enfollia, 
boja de llum, 
vibrant en l’harmonia
 del seu perfum. 

Plorava el cor silencis 
i llanguiment. 
Em deia tot: No hi pensis 
per un moment. 

L’amor es compadia 
del meu penar; 
de sobte apareixia 
                           rere un lilà. 

                     Per la meva hora muda 
                         volava un cant. 
                      L’amor era vençuda 
                      i el plaer constant. 

                    S’adorm un goig unànime 
                        als teus ulls clars. 
                    L’amor, ara, es repenja, 
                        fina, al meu braç. 


Miquel Martí i Pol



Ha sigut una experiència gratificant ja que mai pensava que pogués aprendre un poema i recitar-lo davant de tantes persones però ha estat satisfactori ja que les dues hem sortit amb un bon sabor de boca després de la nostra recitació i hem vist com les estones que hi hem dedicat han estat recompensades.   

dissabte, 28 de desembre del 2013

Penjar un document a scribd


L’Scribd és una galeria per a la publicació de documents de text, en la qual podeu podeu publicar documents en format .doc, però també documents en pdf...

Aneu a la pàgina http://www.scribd.com i prémer Log in.


A la pantalla següent escriviu el vostre Nom d’usuari ( Username ) i la contrasenya ( Password) que vàreu escollir per donar-vos d’alta al servei de l’Scribd. Premeu Log In. 


Etiquetes

Quan el professor de GTIC ens va fer crear el blog, a poc a poc ens va anar ensenyant el funcionament d’aquet, un dels apartats importants són les Etiquetas ja que gracies a elles podem tenir tot el blog ordenat per assignatures com és en el meu cas. Ja que gràcies a elles podem identificar ràpidament l’entrada del blog que estem buscant.

En el meu blog, les etiquetes es veu d’aquesta menara:



Pero també s’en poden veure d’altres com per exemple:



Per crear una etiqueta es molt fàcil, quan estàs creant una nova entrada, en el lateral dret, et surt l’opció d’Etiquetes, fas un clic i et surt un rectangle on pots escriure el nom d’una etiqueta nova o a la part inferior d’aquet et surten els nom de les diferents etiquetes que ja tens creades. D’aquesta manera ho tindràs tot classificat per ordre. 



dissabte, 21 de desembre del 2013

Taxonomia de Bloom







Una segona manera (la primera que hem vist és la que fa referència a les metàfores de Charles Crook) és la que ens aproxima a l'activitat intel·lectual que és desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l'ús de les TIC.

Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que és coneix com taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Dels tres dominis d'activitats educatives que és van definir: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor, en aquest post parlarem del domini de les habilitats cognitives ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, és va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.

Podem veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment  i les formulades l'any 2000 en la imatge següent:


Desprès, l'any 2008, es va proposar una nova revisió i és la que anomenem "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital" . Per continuar treballant les taxonomies de Bloom, és imprescindible llegir:

Cal fer una especial atenció a la revisió de l'any 2008

Tasca. Un cop estudiades les diferents habilitats cognitives que es poden treballar utilitzant les TIC, cal que facis un repàs de TOTES les eines i recursos TIC's treballats al llarg del curs i, en na taula, indiquis quina habilitat cognitiva, segons la classificació de l'any 2008, és desenvolupa en cadascuna d'elles. Cal que comentis quines habilitats/eines consideres més interessants a la llum de la taxonomia.


Bibliografia:
Bloom, B.S. (Ed.) (1956) Taxonomy of educational objectives: The classification of educational goals: Handbook I, cognitive domain. New York ; Toronto: Longmans, Green.

dimecres, 18 de desembre del 2013

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Les 4 metafores

A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador. Aquests son les 4 metafores:

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor


En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capacitat que té la màquina per reproduir alguns aspectes de la relació entre el docent i l'alumne. Es pot establir un cert paral·lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:

iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)
Aquest tipus d'interacció també es pot donar entre un alumne i un ordinador:
l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle
En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativa que ajudi l'alumne a avançar.
Pel que fa a la individualització, cal dir que no és fàcil que un programa informàtic detecti de forma "intel·ligent" el tipus d'error comés per l'alumne i les seves necessitats concretes així que en molts casos aquesta decisió la pren el mateix alumne, escollint quin considera que és el seu nivell de coneixements. De fet, els programes que menys es fan servir a l'escola són els sistemes tutorials intel·ligents i els més emprats són els anomenats programes d'exercici i pràctica.

La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.
El llenguatge de programació Logo i l'objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes.

Papert, com Piaget, resalta la importància dels processos de descoberta i parteix de que ensenyar prematurament impedeix que el nen descobreixi, inventi i construeixi. El mestre, segons aquest model, quedaria relegat a un segon pla.


Entre dos extrems: el més tradicional en el que el mestre ensenya tot el que el nen ha d'aprendre o bé a l'extrem oposat on el nen explora en solitari per aprendre el que vol saber, hi ha un altre camí en el que el mestre té un paper de recolzament de l'aprenentatge. Parlaríem d'una descoberta guiada . El paper del mestre seria doncs el de seguir el procés de treball del nen i, quan ho consideri oportú, plantejar preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen.
Una evolució del llenguatge Logo és Scratch. Imagina, programa i comparteix.
Aquest és un nou llenguate de programació creat al MIT (Massachusetts Institute of Technology) amb el que es poden crear amb molta facilitat, històries, jocs interactius, dibuixos... i compartir-los a través de la Xarxa des de l'espai web del MIT. Aquesta darrera opció, la publicació dels projectes Scratch a la Xarxa permet crear comunitats virtuals on els creadors i els visitant poden intercanviar idees i, per tant,
podem parlar de Scratch com un programa 2.0.





L'scratch és un programa on-line. entra a la web del MIT, explora els projectes que ja estan fets i intenta esbrinar com funciona l'apartat per CREAR nous projectes. A classe farem alguna pràctica senzilla per iniciar-nos.


La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.
Un exemple simulació el trobem al programa Crayon Physics tal i com es mostra a continuació:




La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina


L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.
Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.


Noves possibilitats expressives

L'ordinador proporciona una experiència mediada del món físic, es situa entre nosaltres i la realitat, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Aquestes eines no substitueixen l'experiència directa però en són un complement.

L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.

L'ordinador, quan el sabem emprar correctament, ens allibera de les tasques més rutinàries i per tant, deixa la porta oberta per tal que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius. Cal vetllar perquè això sigui així.

Informacció extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3920.html

Bon Comunicador

Albert Om 





Al 17 de desembre vàrem fer l’exposició del treball del Bon comunicador. Aquest és un treball que ens van proposar a principi de curs i el qual havíem de realitzar-lo amb grup.

El nostre grup estava format per: Cristina Taberner, Aina Massaguer, Núria Pujol, Ariadna Muñoz i Ivette Martí. El bon comunicador que finalment vàrem triar per a la realització d’aquest treball  va ser Albert Om.
El treball consistia en què durant dos mesos i mig aproximadament havíem de seguir un comunicador que nosaltres penséssim que era  un bon comunicador. Nosaltres per a poder fer l’exposició oral, vàrem decidir crear un blog on poder mostrar tot el seguiment que havíem fet durant aquests mesos. La direcció del nostre blog és la següent: http://elmillorcomunicador.blogspot.com.es/

En aquest blog trobarem la seva biografia, els diferents programes de televisió que ha realitzat com ara el Convidat, i també programes de ràdio que ell fa. Hem explicat el perquè nosaltres pensem que és un bon comunicador, com per exemple: sap expressar-se bé, amb naturalitat, to de veu correcta que alhora el sap adaptar al públic, entre d’altres qualitats. També hem posat vídeos de Polònia, ja que és un programa en el qual l’imiten. A part de seguir-lo per la televisió, també hem seguit al seu TWITTER del qual podem dir que el dilluns, que és el dia que es televisa el Convidat, realitza molts tweets. D’aquests hem pogut comptar-ne uns 14, en canvi la resta de la setmana fa entre 1 o cap tweet. 

dilluns, 16 de desembre del 2013

Últim dia de Seminari

Avui hem parlat de l’acomiadament que farem pel seminari i la benvinguda al Nadal. Hem decidit fer un pica-pica i tothom ha estat d’acord a la primera. Seguidament farem un “karaoke” on cantarem cançons de Nadal, i per últim farem un arbre de Nadal amb cartolina on cada una escriurà un adjectiu de cada companya.

La Mònica ha fet la lectura en veu alta i la Ginna ha fet la descripció de la seva imatge.

Per últim l’actualitat educativa de la Laura i la Mònica. Les seves notícies són les següents:

-          Irene Rigau vol canviar el model pedagògic d’èxit avalat er la majoria del parlament de Catalunya.
-          Milers de persones es manifesten en defensa de la immersió.
-          El govern català exigirà el C1 als professors d’anglès de la borsa d’interins.
-          Iu critica “s’exclou” als mestres interins de més de 55 anys d’ensenyament públic (diari europapress)

-          Els alumnes de primària espanyols, per sota de la mitjana europea. 






diumenge, 15 de desembre del 2013

Microsoft Word




Avui a classe de GTIC hem parlat del Microsoft Word, veurem alguns recursos importants que hem d’utilitzar amb aquet programa.

  • ·         Com citar amb Word: 
- A la part superior hi ha les referència, clic.
- Clic on posa afegir cita
- Seleccionar on posa agregar nova font
- Omplir els apartats
- Seguidament, escollir l’estil amb que es vol citar: Apa5 o ISOS 690




  • ·         Per posar una bibliografia 
 - Anar a referències
 - Clic a bibliografia i a treballs citats
 - Les cites que hem posat al llarg del document es col·locaran allà de forma automàtica






  • ·         Canviar  l’estil del text, la lletra, una paraula:
 - Anar a l’ inici
 - Part superior on posa estil fer clic amb el boto dret sobre el tipus de lletra que volem( ex: titol 1, subtitol...)
 - Fer clic a actualitzar perquè surti la mateixa lletra que hem seleccionat






  • ·         Per  anar a final de la pàgina: Ctrl + fn
  • ·         Per anar a l’inici de la pàgina: Ctrl + inici
  • ·         Per fer salt de pàgina: Ctrl + enter
  • ·         Per saltar paraules: Ctrl + fretxa dreta o esquerra
  • ·         Per saltar paràgraf: Ctrl + fletxa amunt o avall

Crec que ha estat una classe interessant ja que el Word l’utilitzo molt i moltes d’aquestes accions no les sabia realitzar, l’aplicació d’aquestes em poden ajudar a realitzar millor els meus treballs.



dimarts, 10 de desembre del 2013

Els mapes Mentals





La tècnica dels Mapes mentals, que cada cop està més estesa i és més coneguda, és un invent de'n Tony Buzan. En la seva concepció, en Buzan buscava una tècnica de creativitat que estigués en major sintonia amb la manera en que el nostre cervell funciona. Evidentment, el nostre cervell no funciona de manera seqüencial, així que una tècnica com el Brainstorming ( pluja d'idees) l'obliga a adaptar-se a aquesta manera de ser creatiu. Ben al contrari, el nostre cervell organitza les idees en forma de nodes, i és així com funciona el Mindmap.

En aquests exemples que veuràs a continuació, te n'adonaràs de que tot parteix d'un centre que representa la idea o concepte que volem desenvolupar a nivell creatiu. D'aquest node principal en van sorgint branques temàtiques que parteixen la complexitat del concepte central en apartats o categories encara genèriques però indubtablement més concretes. D'aquestes branques surten, al seu torn, noves branques interiors que s'acosten cada cop més a la concreció del que estem buscant. I així pot continuar el procés fins a infinits nivells de profunditat, tants com requereixi la complexitat de la idea buscada o desenvolupada.





És, per tant, la tècnica dels Mapes mentals, una que ens permet treballar de manera idònia les etapes creatives d'un projecte, donat que aquests acostumen a plantejar-nos reptes creatius amplis i de múltiples facetes.
Informació extreta de: http://gestiodeprojectes.blogspot.com.es/2011/06/tecniques-de-creativitat-els-mapes.html

Els mapa mental és una eina que ens permet organitzar i estructura el nostre pensament facilitant-nos així la nostra capacitat d'expressar idees, solucionar problemes, prendre apunts,... d'una manera gràfica.

Hi ha multitud d'eines on-line que ens permeten confeccionar i compartir un Mind Map, per exemple:

http://www.mindomo.com/es/
o
http://www.mindmeister.com/es
o
http://www.mapmyself.com/

Per aprendre què són i con funcionen els mapes mentals, podeu seguir l'excel·lent curs:

http://cursomapasmentales.igipuzkoa.net/


Informació extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes_19.html

D'identitat i Territori

Exposició d’identitat i territori


Avui hem presentat el treball de territori, aquest treball forma part de la nota de COED i GTIC. Aquest treball l’hem realitzat amb parella, la nostra parella la formava l’Ariadna Muñoz i jo, Ivette Martí. El nostre treball l’hem realitzat sobre l’Adopció.

La tria del tema no ens va costar gaire ja que un dia mentre estàvem parlant les dues vàrem veure que teníem en comú aquest tema. Feia un any i mig que els pares de l’Ariadna van adoptar un nen, en René a Mali, i feia un any que els meus oncles varen adoptar en Jorge a Filipines.
Com vàrem estar d’acord tan ràpid, ens vàrem posar a realitzar aquest treball en seguida. En aquest treball volien que utilitzéssim els programes que hem après a les classes de GTIC  i en l’exposició oral es valoraria si el català emprat era l’adequat, si la vocalització i el to de veu eren correctes, etc. L’exposició d’aquest treball havia de durar uns 8-10 minuts aproximadament. Aquest treball havia de servir per expressar els sentiments que aquesta experiència ens havia  transmès i si ens havia fet créixer com a persones.
El nostre treball consta de dues parts, ja que vàrem crear unes imatges amb so amb el Youtube on volíem que els nostres companys s’emocionessin i un cop acabat, vàrem passar un prezzi creat per a nosaltres on explicàvem les nostres vivències personals, els sentiments que ens havia transmès i  alguna anècdota.
Penso que és un treball molt interessant ja que coneixes que tens en comú amb les altres persones del grau. A més per fer una bona exposició has de dominar bé el tema i d’aquesta manera practiques tot el que hem après amb la lectura de Com parlar bé en públic alhora que tot el que hem après a la classe de COED  i  GTIC. 


Aquí us deixo el Prezzi que varem realitzar:

dilluns, 9 de desembre del 2013

Va de Mestres



Al seminari ens hem llegit el llibre titulat Va de mestres i hem realitzat un treball. Aquest treball consisteix en informar-nos una mica de cada autor, que en total en són dos: Jaume Cela Ollé i Juli Palou Sangrà.


  • Jaume Cela: Va néixer a Barcelona l’any 1949. D’adolescent va treballar en una oficina d’assegurances fins que va decidir començar a estudiar per poder treballar de mestre. Va iniciar els seus estudis a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les escoles on ha treballat són: la Mina on s’hi va estar 4 anys i l’escola Torrent d’en Melis del barri del Guinardó de Barcelona. Un cop va passar per aquestes escoles va deixar d’exercir directament com a mestre i va passar a formar part de l’equip de Rosa Sensat. També ha publicat diverses novel·les. Actualment segueix sent mestre de l’Associació Rosa Sensat i també és membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Actualment, també treballa al CEIP Escola Bellaterra on compagina, des del setembre de 1991, la tasca de director de centre amb les classes. L’any 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi.



  • Juli Palou: Juli Palou Sangrà és llicenciat en Filosofia i Filologia Catalana, i doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Va rebre el premi de pedagogia Rosa Sensat l’any 1992 i el premi Alexandre Galí  de pedagogia al 2004. Té una gran experiència com a mestre i com a formador d’educadors. En l’actualitat és professor titular del departament de didàctica de la llengua i la literatura de la Universitat de Barcelona. És professor de màster i director de tesis doctorals que es centren en l’aprenentatge de llengües.


Seguidament vàrem haver de dir les intencionalitats dels autors i destinataris. La intenció dels autors és guiar-te i ensenyar-te quines qualitats ha de tenir una persona per ser educadora d’uns infants que arriben al món i han de ser guiats i ajudats. Cal dir que aquests dos autors no són qualsevol persona, sinó que són dues persones que han fet molt per l’educació i han vist moltes maneres d’educar.

Les cites que jo he triat per mostrar que els autors es dirigeixen als destinataris com si ja fossin educador com ells són:

-          - El que pretenem és acompanyar-te, ser al teu costat ara que com a mestre et començaràs a contaminar de la vida de l’aula.

-          - A nosaltres ens toca ensenyar-li de quina  manera ens hem instal·lat al món.

-          - Som mestres, això vol dir, que ens interessa cada criatura de manera global, sense divisions de cap mena.


Podem dir que en aquest llibre hi apareixen consells, cita d’altres autors, advertiments i també conclusions.

També he posat algun fragment que m’ha interpel·lat com és el següent:

“Quan un mestre deixa per impossible un alumne, el que es degrada no és l’alumne, sinó la capacitat professional del mestre”.

Aquí deixo la valoració que jo he fet respecte al llibre. Aquest llibre ha estat molt interessant ja que a mesura que l’anava llegint podia reflexionar en les diferents situacions i vivències que es narren. Penso que és clau les diferents cites que hi ha al llibre ja que totes són molt encertades i et fan pensar. El fet que els autors del llibre siguin dues persones amb una trajectòria educativa fascinant crec que encara fa més interessants els diferents capítols dels quals està format el llibre.  

dissabte, 7 de desembre del 2013

Pòsters Digitals multimedials GLOGSTER





Glogster és una eina per a confeccionar pòsters multimèdia, i que té forces components de xarxa social ja que les persones que l'utilitzen no solament ho fan per confeccionar les seves creacions sinó també per convertir-les, reivindicar, denunciar, anunciar,.... De fet podem trobar tot tipus de temes i motius. Per exemple: http://www.glogster.com/beckabee/don-t-change-yourself/g-6l8u0m7na8amtnv16cfoia0

Glogster, també, és utilitzat a les escoles. Per exemple podeu visitar http://blog.ravalnet.org/bitacolademestratic/2011/10/21/treballant-amb-el-glogster/ i veureu com treballen col·laborativament utilitzant Glogster a l'escola Collaso i Gil de Barcelona.

Actualment hi ha dos glogsters :


- Un Glogster a http://www.glogster.com i és la versió on tothom qui vol pot publicar pòster i podeu explorar lliurament les creacions a http://www.glogster.com/explore 


- Una versió per a educació a http://edu.glogster.com/  i en aquest cas podeu explorar la seva Glogpedia a:http://edu.glogster.com/glogpedia/ (cal estar registrat com a educator o student) En aquest cas podrem formar comunitats tancades de la nostra escola.

Totes dues versions tenen modalitats free i de pagament


Informació extreta: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/fem-un-glog.html

divendres, 6 de desembre del 2013

Tauler anuncis Padlet



Com ja s'ha dit en altres entrades d'aquest bloc, la possibilitat de compartir informació i/o col·laborar en la creació d'informació és un dels aspectes més interessants que ens ofereixen les TIC. En aquest cas l'eina que es proposa treballar és Padlet, anteriorment anomenat Wallwisher.

http://padlet.com

La idea és antiga, és tracta de tenir un suro on penjar petits escrits i així compartir informació.

El que fa interessant aquesta eina en concret és que no cal registrar-se per a poder crear un suro, que podem penjar diferents tipus de fitxers al suro incloses evidentment fotografies també, i que té un ampli reguitzell d'aplicacions per a poder compartir-los: Codis Qr, xarxes socials, codis embed....





dimecres, 4 de desembre del 2013

Nuvols de Paraules


Com fer un núvol de paraules 

Avui us parlaré de Wordle, una web senzilla que ens permet crear núvols de paraules representatius de qualsevol text o pàgina web.en un núvol de paraules, el tamany ens indica la freqüència en que apareix una paraula i per tant, la seva importància en el text que estem visualitzats. es tracta d'un recurs útil per a moltes coses: per a identificar els termes clau, per a resumir un tema visualment...

Un cop a la web de Wordle, anem a la opció de crear el nostre propi núvol de paraules.  Podem triar entre copiar- enganxar un text a la caixa o bé posar l'enllaç d'una pàgina web per a que ens generi un núvol de paraules del seu contingut 


Un cop cliquem a "Submit" es genera el núvol de paraules i tenim diverses opcions: eliminar paraules comunes en qualsevol idioma, canviar els colors, el tipus de lletra, la direcció en què apareixen les paraules. finalment, també el podem imprimir, guardar fent un "pantallasso" o guardar a la galeria pública de wordle des d'on podreu compartir-ne l'enllaç.

Aquí us deixo un núvol: 

Aquesta eina jo no la coneixia, si que l'havia vist i pensava com es deuria realitzar però no la sabia, pensó que es molt imteressant i esteticament es mol llamativa. Pensó que es molt interessant i estic molt contenta d'haver-la conegut. 

dimarts, 3 de desembre del 2013

Seminari

Avui l’Ainoa ha fet la lectura en veu alta. Ha llegit un text del fragment del llibre Si tu i jo no fóssim tu i jo.

També han fet actualitat educativa la Ginna i la Ingrid, les seves notícies són les següents:

-          Brussel·les nega les retallades dels Erasmus.
-          Ensenyament retalla el 22% del pressupost en 4 anys.
-          El senat aprova la llei Wert amb només els vots del PP (s’ha aprovat amb modificacions). 2018 últim curs que farà selectivitat, subvenció a les escoles que tingui nois i noies per separat.
-          Assignatures marginals per la llei Wert (ètica, historia, tecnologia a la ESO, ciències pel món contemporani, música i plàstica).
-          Matemàtiques seran obligatòries en el batxillerat social.


Viquipèdia





Viquipèdia: és una enciclopèdia lliure, sense ànim de lucre escrita amb col·laboració de per Internet usant un programa lliure Wiki  anomenat MediaWiki. Els articles tenen autor, totes les persones que han escrit o modificat un article són autor.

N’hi ha versions en més 280 llengües, inclòs el Català. Podem dir però que hi ha més articles en Castella que en català. Viquipèdia rep més de 50 milions de visites per dia (dades del 2005). Tothom pot contribuir només cal escollir un tema, i escriure’n un article.  http://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Qu%C3%A8_%C3%A9s_la_Viquip%C3%A8dia


Els 5 pilars fonamentals de la Viquipèdia són: 


La Viquipèdia és una enciclopèdia una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo. 

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citarles fonts  autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.


La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.


La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 418.000 articles a la Viquipèdia en Català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques. 


La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi! perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articlese estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…